ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

                 Α.Μ.Π.Σ. ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ)

                                                                      ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ

Τι θα πρέπει να προσέξει ένας ποδοσφαιριστής στη διατροφή του; • Η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών (βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων κ.α.), αποτελεί τη βάση για την επιτυχία του ποδοσφαιριστή, αλλά και γενικότερα κάθε αθλητή. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει ποικιλία τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο του ποδοσφαιριστή. Επίσης σημαντικό ρόλο, παίζει και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων), η οποία θα πρέπει να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες κάθε ποδοσφαιριστή σε καθημερινή βάση. Αν δεν υπάρχουν τα πιο πάνω ο ποδοσφαιριστής είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός αγώνα, έστω και αν έχει προπονηθεί σκληρά. Σημαντικό επίσης ρόλο στη διατροφή ενός ποδοσφαιριστή παίξει το γεύμα πριν από τον αγώνα. • ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΛΗΨΗ ΠΡΩΙΝΟΥ Ενεργειακή κάλυψη του οργανισμού μετά την πάροδο της νύχτας, αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας, διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού . 2. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ενεργειακή κάλυψη από τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και πρόσληψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών . 3. ΜΙΚΡΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και σταθερότερη απόδοση ενέργειας στην διάρκεια της μέρας. 4. ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Δεν μένει ο οργανισμός ακάλυπτος ενεργειακά με άσχημες συνέπειες στην απόδοση πνευματικών και αθλητικών επιδόσεων . 5. 8-10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Βοηθάει στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με την εφίδρωση, για καλύτερη ελαστικότητα στις μυϊκές ίνες και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών . 6. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΦΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΩΝ ΜΕ ΖΩΙΚΑ Η ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ Αποφεύγουμε έτσι την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων λίπους και τοξινών ενώ περιορίζουμε την καταστροφή των βιταμίνων. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ • ΔΕΥΤΕΡΑ: ΛΑΧΑΝΟ Η ΟΣΠΡΙΟ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ) • ΤΡΙΤΗ : ΨΑΡΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ) • ΤΕΤΑΡΤΗ : ΓΕΜΙΣΤΑ Η΄ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ) • ΠΕΜΠΤΗ : ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Η΄ ΚΟΥΝΕΛΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ) • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΛΑΧΑΝΟ Η΄ ΟΣΠΡΙΟ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ) • ΣΑΒΒΑΤΟ : ΨΑΡΙ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ) • ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΡΕΑΣ (ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ) • Τι θα πρέπει να προσέχει ένας ποδοσφαιριστής στο γεύμα πριν από τον αγώνα; Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα η κυριότερη πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες οι οποίοι αφού καταναλωθούν αποθηκεύονται στο μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς η συγκεκριμένη πηγή ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό δεν διαθέτει μεγάλα αποθέματα γλυκογόνου (υδατανθράκων), και ως εκ τούτου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα η προπόνησης τα συγκεκριμένα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα (πολλές φορές πριν από το τέλος του 1ου ημιχρόνου), με αποτέλεσμα να προκαλείται κόπωση και μείωση της απόδοσής του ποδοσφαιριστή. Επομένως, ο πιο σημαντικός διατροφικός στόχος πριν από τον αγώνα, θα πρέπει να είναι η αύξηση των αποθεμάτων του γλυκογόνου στον οργανισμού. • Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν ο ποδοσφαιριστής: Καταναλώσει γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες 3-4 ώρες πριν τον αγώνα. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι: το ψωμί, τα μακαρόνια, τα κουλούρια, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, οι πατάτες, το πουργούρι, τα όσπρια, το μπιζέλι, το καλαμπόκι, τα φρούτα και οι χυμοί τους, η ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού και γενικότερα τα περισσότερα γλύκα, η μαρμελάδα κ.α. • Αποφύγει τροφές πλούσιες σε λίπος, κυρίως τηγανιτά. Αποφύγει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως κ.α. γιατί μπορεί να του προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα. Καταναλώνει κάποιο υδατανθρακούχο ποτό (5-10%) 20 λεπτά πριν από τον αγώνα. Πολύ σημαντική είναι και η πρόσληψη νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, για αποφυγή της πρόωρης κόπωσης λόγω αφυδάτωσης και υπερθερμίας. • Το μετά-αγωνιστικό γεύμα • Ο στόχος του μετά-αγωνιστικού γεύματος (φάση ανάνηψης) είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και περισσότερη αποκατάσταση γλυκογόνου (ενέργειας δηλαδή), μέχρι τον επόμενο αγώνα, η ενυδάτωση του οργανισμού και η αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης. Αυτό το γεύμα συνήθως περιλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από τα όλα τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας. • Επίσης, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες υγρών για να αποκαταστήσουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Τα sports drinks που περιέχουν σάκχαρα (10-12%) και ηλεκτρολύτες είναι συχνά ωφέλιμα διότι αποκαθιστούν την αφυδάτωση, τους ηλεκτρολύτες και βοηθούν στην αποκατάσταση του γλυκογόνου.(ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ!!). • Παραδείγματα γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για τη φάση της ανάνηψης (75 γρμ. υδατανθράκων) • 1000-1200 ml ενός αθλητικού ποτού • Δυο αθλητικά ζελέ + 250-300 ml ενός αθλητικού ποτού • 750 ml χυμού φρούτων • Μια μικρή σοκολάτα (65γρ) • 3 φέτες ψωμί με μέλι/ μαρμελάδα + 1 μεγάλη μπανάνα • 3 γκοφρέτες δημητριακών • 1 φλιτζάνι σούπας με λαχανικά + 2 φέτες ψωμί + 1 μήλο • 90γρ αθλητικής σοκολάτας • 1 κομμάτι κέικ + 400 ml χυμού φρούτων • 1 κεσεδάκι ρυζόγαλο (375γρ) + 1 φρούτο • 1 μεγάλη πατάτα ψητή/ βραστή + 250 ml αθλητικού ποτού • 300-500 ml ενός μιλκ σέικ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους βασικούς κανόνες διατροφής (συχνότητα / ποσότητα / είδος κ.λ.π) για τους οποίους έχουμε προαναφερθεί, καθώς και τις πραγματικότητες και τα καθημερινά δεδομένα του σχολικού και προπονητικού προγράμματος των παιδιών των σχολών μας, εισηγούμαστε όποτε είναι δυνατό να ακολουθούνται οι πιο κάτω οδηγίες:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ •

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΗΨΗ ΠΡΩΙΝΟΥ • ΓΕΥΜΑ ΣΝΑΚ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ 1ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ • ΓΕΥΜΑ ΣΝΑΚ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ 2ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ • ΕΛΑΦΡΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΝΑΝΗΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ • ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ • ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΕΝΏ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΩΣ ΔΥΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. • ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΕΝΏ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ • ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΝΑΚ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΔΥΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. • ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΝΑΝΗΨΗ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ • ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2 ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΠΡΟΣΕΧΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

                                                               ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

 Η διατροφή των ποδοσφαιριστών εβδομαδιαίως πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: • Φρούτα κυρίως κόκκινα μήλα και μπανάνες (κάθε μέρα 1 μήλο και 1 μπανάνα οπωσδήποτε). Ακόμη οι φράουλες, το αβοκάντο και τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. • Όσπρια (φασόλια, φακή, λουβί) • Χυμούς φρέσκους • Λαχανικά κυρίως μπρόκολο και καρότο • Σαλάτα • Ξηρούς καρπούς κυρίως καρύδια και αμύγδαλα • Άφθονο νερό (εξαιρετικά σημαντικό) • Κρέας μόνο 1-2 φορές τη βδομάδα • Ψάρι 1-2 φορές τη βδομάδα • Μέλι • Γιαούρτι (βάλτε μέσα στο γιαούρτι καρύδια και μέλι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ) • Ελαιόλαδο • Αυγά (το ασπράδι) • Όχι τηγανιτά, χάμπεργκερ, πίτσες, παγωτά, τσιπς, αναψυκτικά (καθόλου). Οι διατροφικές απαιτήσεις κατά την εφηβεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες γιατί από τη μια υπάρχει κάποια επιτάχυνση της ανάπτυξης και από την άλλη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των εφήβων. Όσο καλύτερα από διατροφικής πλευράς σιτίζονται οι γονείς τόσο πιο «υγιεινά» τρέφεται το παιδί τους. Ο αριθμός των γευμάτων πρέπει να είναι καθορισμένος και τα γεύματα να γίνονται πάντοτε την ίδια ώρα. Ταυτόχρονα, η χορήγηση κάθε μερίδας σε ξεχωριστό πιάτο είναι μάλλον πιο ελκυστική από το σερβίρισμα όλων των τροφών σε ένα πιάτο. Ο τύπος της τροφής πρέπει να επιλέγεται. Καραμέλες, γλυκά, ροφήματα και τροφές πολύ γλυκές είναι εύκολο να υποκαταστήσουν τη φυσιολογική και υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, αυγά και πουλερικά. Η ποικιλία στις τροφές θα ικανοποιήσει πληρέστερα την περιέργεια, τη γεύση και τις διατροφικές απαιτήσεις του παιδιού. Η διατροφή του παιδιού δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια ή δύο τροφές που αυτό προτιμάει. Αν το παιδί δεν τρώει, ο λόγος πιθανόν να είναι η υπερβολική προσοχή που τους δείχνουν οι γονείς τους. Γνωρίζουν πως η άρνηση τους για φαγητό είναι ένας πολύ δραστικός τρόπος για να ξανακερδίσουν το ενδιαφέρον τους πάλι. Το παιδί πρέπει να παίρνει το γεύματα του στο τραπέζι που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια.

                                                             ΠΑΟΚ ΔΙΑΠΛΑΣΗ- ZAXAΡH

Λόγω της επικρατούσας κοινωνικής κατάστασης και της εύκολης πρόσβασης σε γλυκά υπάρχει γενικότερα μία κατάχρηση  από αθλητές στην ποσότητα ζάχαρης. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η ζάχαρη τους προσφέρει ενέργεια. Αυτό είναι λάθος  γιατί η θρεπτική αξία της ζάχαρης είναι πολύ μικρή και το μόνο που κάνει είναι να δίνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων άχρηστο για τον οργανισμό. Επίσης προκαλεί έκκριση ινσουλίνης (ορμόνης) που προκαλεί πτώση της τιμής του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργείτε υπογλυκαιμία και να αυξάνετε τι αίσθημα της πείνας και ο αθλητής να τρώει περισσότερο από ότι χρειάζεται. Για να αποφύγουμε τα παραπάνω και να ικανοποιήσουμε το αίσθημα για κατανάλωση γλυκού μπορούμε να καταναλώνουμε φρέσκα η ξηρά φρούτα χαλβά και ταχίνι με μέλι, φρέσκους χυμούς  (διατροφή παιδιών στην αρχαιότητα).  Επίσης η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί και άλλα προβλήματα όπως Παχυσαρκία, τερηδόνα, ουλίτιδα, αδενίτιδες, παθήσεις νεφρών. Το σπουδαιότερο πρόβλημα είναι οι καρδιοπάθειες. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι προκάλεσαν αλλεπάλληλα εμφράγματα όταν κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης και αυτό οφείλετε στην αύξηση λιπαρών στο αίμα. Εκτός αυτών προκαλεί και άμεσα προβλήματα σε κάποιον που γυμνάζετε. Αν καταναλώσουμε γλυκό λίγη ώρα πριν από την προπόνηση η ζάχαρη χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα οξυγόνου για την καύση της με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται καλά οι μυς και να μην μπορούν να εργαστούν σωστά. Επιπλέον τα υποπροϊόντα της καύσης της ζάχαρης είναι βλαβερά για τον οργανισμό και για να αποφύγει την δηλητηρίαση  χρησιμοποιεί τα μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο κ.α.) για την εξουδετέρωση αυτού του κινδύνου με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα τους. Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων κρούει τον κώδωνα κινδύνου διότι σε αναπτυγμένες κοινωνίες έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 3 παιδιά παρουσιάζει διαβήτη μία ασθένεια που την κουβαλάει σε όλη του την ζωή. 

                                            ΠΑΟΚ ΔΙΑΠΛΑΣΗ- ΝΕΡΟ ΥΓΕΙΙΝΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα παίζει μεγάλο ρόλο στην σχέση του οργανισμού με το περιβάλλον και στην αλληλεπίδραση που έχουν μεταξύ τους. Η σχέση τους έγκειται στο ότι στην  επιφάνεια του δέρματος βρίσκονται οι νευρικοί υποδοχείς. Αυτοί είναι τα άμεσα όργανα που καθορίζουν την άμυνα του οργανισμού στον φυσικό περίγυρο. Το δέρμα έχει μεγάλο συμμετοχή στην θερμορύθμιση (σταθερή θερμοκρασία του δέρματος σε όλες τις συνθήκες). Και ειδικά στην αποβολή θερμότητας. Λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την προπόνηση και που εξαρτώνται από την καθαριότητα του σώματος σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή το σώμα είναι ένας φυσικός θερμοστάτης. Στο δέρμα κατά την διάρκεια της προπόνησης συγκεντρώνονται χιλιάδες μικρόβια. Έχει υπολογιστεί ότι σε ένα τετραγωνικό  εκατοστό μαζεύονται 40.000 μικρόβια ενώ κατά την διάρκεια του πλυσίματος φεύγουν πάνω από 1.500.000 μικρόβια. Όλα αυτά σε φυσιολογικές συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν το σώμα γυμνάζετε και είναι υπερβολικά λερωμένο. Επίσης εκτός από τα μικρόβια κολλάνε χιλιάδες μόρια σκόνης που κάνουν ακόμη ποιο προβληματικά την λειτουργία των αδένων του δέρματος. Έτσι μπορούν να αναπτυχθούν  δερματοπάθειες που εκδηλώνονται με σπυράκια η στην χειρότερη περίπτωση με μολύνσεις. Αιτίες για τις δερματοπάθειες είναι το βρώμικο δέρμα, το ξηρό δέρμα, ο πολύς ιδρώτας. Αν το δέρμα είναι ξηρό πρέπει να πλενόμαστε τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα αν όχι καθημερινά με σαπούνι. Αν έχουμε λιπαρό πλενόμαστε με ζεστό νερό το πολύ 30-35 βαθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει το νερό να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο ειδάλλως δεν μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα. Θα πρέπει οι αθλητές να πλένουν καθημερινά τα ρούχα τους και τις κάλτσες τους. Τα παπούτσια πρέπει να βγαίνουν από την τσάντα και να αερίζονται, να αλλάζουν μπλούζα αμέσως μετά την προπόνηση και να έχουν ένα μικρό πετσετάκι να σκουπίζουν τον ιδρώτα. Να μην πιάνουν με τα χέρια το πρόσωπο τους αφού έχουν πιάσει όργανα γυμναστικής η μπάλες η είναι ιδρωμένα και λερωμένα, μα μην ξαπλώνουν χωρίς μπλουζάκι σε αθλητικούς η γενικής χρήσης χώρους.

 

                                                                       ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκετε κυρίως στα κύτταρα. Στα ούρα, στον ιδρώτα και στο αίμα. Η έλλειψη του νερού αναστέλλει τις χημικές ιδιότητες του κυττάρου και έτσι δεν παράγονται ιστός και ενέργεια σε επαρκή ποσότητα.  Επιπλέον δεν παράγονται ούρα αφού δεν υπάρχουν υγρά και έτσι δεν αποβάλλονται από το αίμα  τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να πάθουμε δηλητηρίαση. Επιπλέον αναστέλλονται οι λειτουργίες  του θερμορυθμιστικού συστήματος δεν αποβάλλεται ιδρώτας και δεν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος (36-37 βαθμούς Κελσίου) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε με θερμοπληξία. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να στερούμε το νερό από τον οργανισμό μας (δίαιτα) και σε περίπτωση σκληρής προπόνησης η υπερβολικής ζέστης κατά την διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να πίνουμε συχνά μικρές ποσότητες νερού. Λάθος επίσης είναι να πίνουμε υπερβολική ποσότητα νερού στην στιγμή γιατί δημιουργούμε πρόβλημα στο στομάχι και το κυκλοφοριακό σύστημα.

                                                                              ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ

Το αλάτι είναι και αυτό μια παρεξηγημένη αθλητική συνήθεια. Οι περισσότεροι αθλητές λαμβάνουν μαζί με την διατροφή τους μεγάλες ποσότητες από αλάτι. Αυτό το κάνουν άλλοι αθλητές ηθελημένα γιατί νομίζουν, ειδικά το καλοκαίρι, ότι επειδή ιδρώνουν πολύ πρέπει να πάρουν μεγάλες ποσότητες για να αναπληρώσουν τις απώλειες και άλλοι το κάνουν από συνήθεια γιατί συνηθίζει η στοματική κοιλότητα στο αίσθημα του αλμυρού και όλο ζητάει περισσότερο για να καλυφθούν οι ανάγκες  της γεύσης. Οι ανάγκες ενός φυσιολογικού ατόμου σε αλάτι είναι περίπου σε αλάτι είναι περίπου 1/5 του γραμμαρίου την ημέρα. Αυτό το αλάτι μπορεί να λαμβάνεται με τις τροφές μόνο, γιατί θα πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τροφές από μόνες  τους μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ατόμου από το φυσικό αλάτι που περιέχουν, χωρίς να χρειάζεται να ρίχνουμε προσθετό εμείς  πάνω στα φαγητά. Το αλάτι όπως και η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να δημιουργεί υποδομή που αν δεν εκδηλωθεί άμεσα, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους αργότερα. Προβλήματα που δημιουργεί το πολύ αλάτι είναι: Σαν άμεσο πρόβλημα δηλαδή την στιγμή που γυμνάζεται ο αθλητής έχουμε αύξηση της διούρησης, χάνοντας έτσι μεγάλα ποσά υγρών του οργανισμού που αν συνεχιστεί, και σε συνδυασμό με το αν υπάρχει ζέστη, μπορεί να μας οδηγήσει  μέχρι και την θερμοπληξία. Εκτός αυτού όμως, δημιουργούνται και πιο επικίνδυνα προβλήματα, όπως είναι έλκος στο στομάχι και στον δωδεκαδάκτυλο, προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα και αρτηριοσκληρώσεις, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για καρδιακά προβλήματα, αυξάνει την πίεση και ταυτόχρονα την πιθανότητα για κάποιο εγκεφαλικό, προκαλεί ζημιές στο ήπαρ και στα νεφρά, γεγονός που εκδηλώνεται με κολικούς, προκαλεί χαμηλή σεξουαλική ικανότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για τα άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες, ότι η υψηλή πρόσληψη είναι κακός βοηθός . Αυτό γιατί ένα γραμμάριο αλατιού έχει την ιδιότητα να κατακρατεί 24 γραμμάρια νερού για να εξουδετερωθεί η φλόγωση που προκαλεί. Έτσι εξηγείται πολλές φορές το πάχος που έχουν άτομα που τρώνε πικάντικα τα φαγητά, χωρίς όμως να τρώνε πολύ. Τροφές υψηλές σε αλάτι από μόνες τους είναι τα ψάρια, η κότα, οι ελιές, το κρέας αλλά και τροφές συνθετικές όπως οι κονσέρβες, τουρσιά, αλατισμένα ψάρια, σάλτσες κ.α.

                                                                     “ΚΟΝΤΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ;”

Είναι μια ερώτηση που την ακούς πολύ συχνά από γονείς και από νεαρούς κυρίως σε ηλικία αθλητές. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ! Αντιθέτως τα βάρη κάτω από σωστές προϋποθέσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, και θα το εξηγήσω παρακάτω. Αυτή η εντύπωση του κόσμου για το αν κονταίνουν τα βάρη δημιουργήθηκε από το ότι στην αγωνιστική άρση βαρών υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, που αρχίζουν από τα 50kg και φτάνουν μέχρι πάνω από τα 100kg, όπου ανάλογα με τα κιλά που ζυγίζει ο καθένας μπαίνει και στην ανάλογη κατηγορία. Ανά κατηγορία όμως ξεχωρίζουν κυρίως οι κοντόσωμοι αθλητές, χωρίς ψηλά άκρα (χέρια-πόδια), διότι αυτοί δεν χρειάζεται να σηκώσουν το ίδιο ψηλά όπως ένας αθλητής με αντίθετα χαρακτηριστικά (σε αυτά τα αθλήματα ξεχωρίζουν οι καυκάσιες φυλές).Είναι θέμα μοχλών.  Έτσι δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι οι αθλητές παραμένουν και το χειρότερο μπορεί  και να κονταίνουν, λες και είναι σούστες. Αυτό είναι μεγάλη πλάνη. Όσο είναι καθορισμένο από τις γενετικές μας προδιαγραφές να ψηλώσουμε, θα ψηλώσουμε. Σύμφωνα δε με έρευνες που έγιναν στη Ρωσία, η γυμναστική με βάρη με σωστή χρήση, ανάλογα την ηλικία, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ψηλώσει. Αυτό στηρίζεται στη θεωρία της δράσης και αντίδρασης, σύμφωνα με την οποία, αν σε μια επιφάνεια εξασκήσουμε πίεση (δράση) και κατόπιν σταματήσουμε, αυτή η επιφάνεια δημιουργεί αντίδραση τείνοντας να υπερβεί το προηγούμενο επίπεδο. Αυτή η δράση δημιουργείται στις αρθρικές επιφάνειες και στα οστά. Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μόνο πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό όμως, στην χρήση βαρών για γυμναστική είναι οι κακώσεις στις αρθρώσεις και η πρόωρη αρθρίτιδα όταν γίνεται όμως αλόγιστη χρήση.

                                                                                     ΚΑΠΝΙΣΜΑ                                                            

Το κάπνισμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για ανθρώπους που γυμνάζονται ή και όχι. Ας δούμε λοιπόν την πορεία που διαγράφει ο καπνός όταν εισέρχεται στο σώμα δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Ως γνωστόν, οι μυϊκές λειτουργίες γίνονται όπως και οι υπόλοιπες με το οξυγόνο. Το οξυγόνο κυκλοφορεί μέσα στους μύες με το αίμα, αφού περάσει πρώτα από τους πνεύμονες. Το αίμα αποτελείται κυρίως από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια. Στα ερυθρά βρίσκεται η αιμοσφαιρίνη, μέσω της οποίας το οξυγόνο αφού ενωθεί μαζί της κυκλοφορεί στους μύες και τους δίνει την δυνατότητα να εργασθούν. Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχει όμως το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέομαι, το οποίο ο βαθμός σχέσης του με την αιμοσφαιρίνη είναι 200 προς 1 πιο εύκολη από ότι με το οξυγόνο. Έτσι αντί τα αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο μεταφέρουν μονοξείδιο και δεν οξυγονώνονται οι μύες. Ένας απλός καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα χρειάζεται τριπλάσια ή τετραπλάσια ποσότητα οξυγόνου για να λειτουργήσει. Φανταστείτε όταν είναι και αθλητής και έχει να αιματώσει περισσότερους μύες. Αν ο αθλητής δεν κάπνιζε θα είχε απόδοση 30% περισσότερο γενικότερα. Εκτός από το μονοξείδιο υπάρχει και η πίσσα στο τσιγάρο που επικάθεται στους πνεύμονες και δεν αφήνει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου να προσληφθεί, ακόμα και όταν έχει να καπνίσει πολλές ώρες. Αν καπνίσουμε ένα τσιγάρο μία ώρα πριν τον αγώνα θα έχουμε μείωση απόδοσης μέχρι και 50%. Πέρα από αυτά τα άμεσα προβλήματα υπάρχουν και άλλα όπως, μείωση της όρασης, πονοκέφαλος, ξηρός βήχας, νευρικότητα, εκφυλισμός εγκεφαλικών κυττάρων, αϋπνίες, ανορεξία, έλλειψη γεύσης, ρυτίδες, καρδιολογικά προβλήματα και τέλος δημιουργεί καρκίνο στους πνεύμονες σε αναλογία 5 φορές μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές. Μεγάλη προσοχή όσοι δεν καπνίζουν αλλά και από τους γονείς προς τα παιδιά, πρέπει να δίνουμε στο παθητικό κάπνισμα. Τι είναι αυτό: Άτομα που δεν καπνίζουν, είτε μικροί είτε μεγάλοι, αλλά συχνάζουν σε χώρους καπνιστών, έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σαν να καπνίζουν οι ίδιοι. Επιπλέον, οι μικροί όταν βλέπουν τους γονείς τους να καπνίζουν δημιουργείται ο μιμητισμός και είναι πολύ εύκολο όταν μεγαλώσουν να παρασυρθούν. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, άτομα που καπνίζουν καλό είναι να προσλαμβάνουν σε καθημερινή χρήση βιταμίνες Α, Ε, C, B1, B3, B6, χολίνη, πάμπα, σελήνιο, ψευδάργυρο, κυστεΐνη , παντοθενικό οξύ.                   

                           ΤΟ ΠΑΣΤΕΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

Η ιστορία του παστελιού ξεκινά από την Ιλιάδα του Ομήρου. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της καθηγήτριας διατροφής κα. Αντωνία Τριχοπούλου, το παστέλι σε σύγκριση με σοκολάτα γάλακτος, Mars Bar, Kit Kat, γεμιστά μπισκότα, απλά μπισκότα, κέικ, Donuts με μαρμελάδα, έρχεται πρώτο σε διατροφική αξία. Οι ευεργετικές ιδιότητες του είναι να καταπολεμά την χοληστερίνη, να ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βοηθάει στην καλή όραση και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Πολύ σημαντικό είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς (καταπολεμά την υπέρταση), στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και στην καλή λειτουργία του ήπατος. Το παστέλι περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών και καθόλου χοληστερόλη. Επίσης περιέχει πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Το σημαντικότερο από όλα σε σχέση με τους αθλητές είναι ότι δίνει άμεση ενέργεια.  

                                                                     ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Είναι ο κυριότερος  και  ο πιο φυσιολογικός τρόπος για να αποκτήσει ένας αθλητής την χαμένη του ενέργεια. Παίζει δε, σπουδαίο ρόλο όσο και η διατροφή. Το ερώτημα όμως είναι πόσο θα πρέπει να ξεκουράζεται ένας αθλητής που γυμνάζεται. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια ισορροπία, ούτε λίγο ούτε πολύ. Όταν κάποιος ξεκουράζεται πολύ όλε οι λειτουργίες πέφτουν κάτω του φυσιολογικού. Μετά από έξι ώρες ξεκούραση η καρδιακή συχνότητα πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά της όρια. Αυτό σημαίνει ότι ελαττώνεται ο μεταβολισμός και οι καύσεις (αυτό εξηγεί  γιατί συνήθως οι νωθροί άνθρωποι είναι και παχύσαρκοι). Επιπρόσθετα, ελαττώνεται η κυκλοφορία του αίματος (έτσι δεν παρασέρνονται κατάλοιπα από την επιφάνεια των αρτηριών και αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας καρδιακής προσβολής. Οι μύες χάνουν την τονικότητας τους και δεν αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Έχει υπολογισθεί ότι εάν ένα άτομο κάτσει μέσα στο σπίτι συνεχώς χωρίς να κάνει τίποτα για 3 μέρες χάνει περίπου το 5% της δύναμής του. Σύμφωνα με έρευνες, η διάρκεια ύπνου ενός αθλητή θα πρέπει να είναι 7-8 ώρες, σε σχέση βέβαια με την προπόνηση που κάνει. Επίσης, μετά από ένα βαθύ ύπνο, ποτέ δεν θα πρέπει ο αθλητής μόλις ξυπνήσει να κάνει προπόνηση. Χρειάζονται περίπου 4 ώρες για να αρχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός (μυϊκό, κυκλοφορικό κλπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, ο αθλητής αποδίδει μέχρι και 50% κάτω των δυνατοτήτων. Ώρες καλές για προπόνηση συνήθως είναι 11:00-13:00 πριν το μεσημέρι και 17:00-20:00 το απόγευμα.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ –

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

         

ΠΑΟΚ ΔΙΑΠΛΑΣΗ – ΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ
(ειδικά για το καλοκαίρι)

Είναι από τα πιο απαραίτητα συστατικά του οργανισμού. Αποτελούν το 3% του συνολικού βάρους του σώματος. Τα βασικότερα είναι: το ασβέστιο, το χλώριο, ο φώσφορος, το νάτριο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, κλπ. Βρίσκονται στα οστά και στα δόντια. Είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και του αίματος. Συμβάλουν στον καταμερισμό σε ίσα μέρη των υγρών σε όλο το σώμα και στην σωστή λειτουργικότητα των μυών. Αντίθετα η έλλειψη τους προκαλεί μυϊκές κράμπες και μεγάλη εξάντληση. Έλλειψη μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από κακή διατροφή ή από έντονη δίαιτα αλλά ακόμα και από σκληρή συνεχή προπόνηση που συνοδεύεται από υψηλή εφίδρωση. Οι ανόργανες ουσίες βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, μπορούν δε ακόμα να βρεθούν και σε έτοιμα παρασκευάσματα που αγοράζουμε από το φαρμακείο. Εμείς, επιπλέον εδώ στην Ελλάδα, είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε άφθονα μεταλλικά νερά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από όλες τις ανόργανες ουσίες. Τέτοια είναι το ξινό νερό, η σουρωτή, κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, η ποσότητα που πρέπει να παίρνει ένας αθλητής κατά μέσον όρο είναι: ΑΣΒΕΣΤΙΟ 1,0-1,75, ΣΙΔΗΡΟΣ 2,0, ΜΑΓΝΗΣΙΟ 0,8, ΦΩΣΦΟΡΟ 1,5-2,5, ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ 2,5-3,0, όλα αυτά σε γραμμάρια. Η συνεχής έλλειψη ασβεστίου προκαλεί ραχίτιδα, σάπισμα των δοντιών, πρόωρα γηρατειά των δοντιών, αργεί να πήξει το αίμα και στην χειρότερη μορφή μέχρι και φυματίωση. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία, εύκολη κούραση, επιδρά δυσμενώς στην ψυχολογία, σε πολύ μεγάλη προκαλεί αρρώστιες στους πνεύμονες και στα κόκκαλα. Έλλειψη μαγνησίου προκαλεί αρθρίτιδα, αϋπνία, νεύρα, δυσκοιλιότητα και σε βαριά μορφή διαβήτη, φυματίωση έως και καρκίνο. Έλλειψη φωσφόρου προκαλεί ζημιά στο νευρικό σύστημα, στα οστά, σε βαριά δε μορφή πάλι φυματίωση και βλάβη στον εγκέφαλο. Έλλειψη χλωριούχου νατρίου προκαλεί ρευματισμούς, αρθρίτιδα, δυσπεψία και σε βαριές μορφές καρδιακές ατονίες και διαβήτη

ΠΑΟΚ ΔΙΑΠΛΑΣΗ – Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ

Οι αρθρώσεις είναι από τα πιο απαραίτητα όργανα στο σώμα του ανθρώπου γιατί μας επιτρέπει να κάνουμε ένα σορό κινήσεις και επιδεξιότητες. Βρίσκονται στα σημεία που ενώνονται δυο οστά. Το σημείο επαφής των δύο οστών καλύπτεται από μία χόνδρινη ουσία, όπως είναι το κότσι της κότας που είναι λεία και στιλπνή και έχει ρόλο να ελαττώνει τις τριβές. Δεν έχει δε καθόλου νευρά γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν αισθανόμαστε καθόλου πόνο στις αρθρώσεις όταν εφάπτονται τα οστά μεταξύ τους. Η όλη δε περιοχή της άρθρωσης καλύπτεται από μυς, συνδέσμους, τένοντες που βοηθούν στις κινήσεις και κυρίως από το αρθρικό υμένα όπου εκκρίνεται ένα υγρό όπου έχει ρόλο λιπαντικού μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Αυτό το υγρό, εφόσον γίνει καλή προθέρμανση, εκκρίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Οι αθλητές στην προσπάθεια τους να επιτύχουν υψηλά αθλητικά αποτελέσματα, ξεπερνάνε τη φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων επιβαρύνοντας κάτω από διαφορές προπονητικές γωνίες θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η άρθρωση από την φύση της είναι λειτουργικά ανάλογα φτιαγμένη για να κάνει κινήσεις ενός ορισμένου πλάτους δημιουργώντας έτσι προβλήματα όταν ξεπεραστεί αυτό το σημείο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι λόγω κακής λειτουργιάς της άρθρωσης αυτή δέχεται επιβαρύνσεις όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια αλλά σε μια πλευρά ανάλογα την άσκηση και έτσι δεν απορροφάται φυσιολογικά η πίεση. Οι αρθρικές επιφάνειες μαλακώνουν και εμφανίζονται μικρορογμές που όσο συνεχίζεται η κακή επιβάρυνση γίνονται πιο βαθιές, φεύγουν κομματάκια από τον χόνδρο, μπαίνουν ανάμεσα στα οστά της άρθρωση, αυξάνοντας έτσι τις τριβές και την καταστροφή τους. Το τελειωτικό στάδιο είναι να καταστραφούν τελείως οι αρθρικές επιφάνειες, να τρίβονται μεταξύ τους τα οστά, να προκαλούνται πόνοι, και να μεταβάλλεται έτσι ολόκληρη η μορφολογία της άρθρωσης. Τότε έχουμε τους αρθρικούς πόνους, οι κινήσεις γίνονται δύσκολα και η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη εφόσον περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, μαζεύει υγρά και πρήζεται. Η αλλαγή του καιρού με το κρύο επηρεάζει προς το χειρότερο. Υπ’ όψιν ότι τα ίδια πράγματα δημιουργούνται και σε άτομα που κάνουν κάποια επαναλαμβανόμενη συγκεκριμένη εργασία κάτω από μη φυσιολογικές γωνίες για την άρθρωση.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 
 
 
 
 
Copyright © 2016 | Developed by MyCompany | Hosted by stakaman.gr